میزان کم شنوایی
به زبان ساده شدت کم شنوایی شما به دو روش اندازه گیری می شود: صدا چقدر باید بلند باشد تا آن را بشنوید و شنیدن کدام فرکانس ها برای شما سخت تر است (مانند صدای خانم ها که زیرتر است یعنی فرکانس بالاتری دارد در مقایسه با صدای آقایان که بم تر است و فرکانس پایین تری دارد.)
با افزایش سن معمولا شنوایی در فرکانس های بالا کاهش می یابد. اما کم شنوایی ممکن است در هر سنی و با هر میزانی ایجاد شود و با گذشت زمان تغییرکند.
صدا چگونه اندازه گیری می شود؟ یکی از ویژگی های صدا بلندی آن است که در واحدهایی به نام دسی بل (dB) اندازه گیری می شود. به عنوان مثال در اینجا سطوح دسی بل برای برخی از صداهای رایج آمده است:
- تنفس: 10 دسی بل
- مکالمه عادی: 60-40 دسی بل
- دستگاه چمن زن: 90 دسی بل
ویژگی دیگر صدا، فرکانس یا زیروبمی است که واحد اندازه گیری آن هرتز می باشد. هنگامی که شنوایی مورد آزمایش قرار می گیرد، محدوده فرکانسهای250 تا 8000 هرتز اندازه گیری می شود که شامل فرکانس های گفتاری است که برای برقراری ارتباط مهم هستند.
با انجام ارزیابی شنوایی (ادیومتری)، آستانه شنوایی(ضعیف ترین صدای قابل شنیدن) شما در محدوده فرکانسی ذکر شده اندازه گیری می شود و نموداری که به دست می آید (ادیوگرام) نوع و میزان کم شنوایی را مشخص میکند. که از نظر میزان کم شنوایی در یکی از تقسیم بندی های زیر قرار می گیرد:
- کم شنوایی مختصر: این در شرایطی است که شما نمی توانید اصوات آرام تر از حدود 10 تا 25 دسی بل را بشنوید، مانند پچ پچ کردن. اگرچه این آستانه ها در بزرگسالان کم شنوایی به حساب نمی آید اما می تواند شنیدن گفتار را سخت کند. در کودکان که شنوایی هنجار برای رشد گفتار و زبان آنها ضروری است این سطح از کم شنوایی باید با کمک سمعک درمان بشود تا از تاخیر در رشد گفتار و زبان جلوگیری شود. مدل مناسب سمعک برای کودک مبتلا به کم شنوایی مختصر سمعک پشت گوشی کوچک می باشد.
- کم شنوایی ملایم: اگر شما گفتار ضعیف را واضح نمی شنوید و شنیدن صدای آهسته در محیط های پر سر و صدا برایتان دشوار است ممکن است مبتلا به کم شنوایی ملایم باشید. یعنی آستانه شنوایی شما در فرکانس های گفتاری بین 25 تا 40 دسی بل است. مدل مناسب برای کودک مبتلا به کم شنوایی ملایم سمعک پشت گوشی کوچک می باشد. برای بزرگسال با این میزان کم شنوایی سمعک پشت گوشی کوچک و استاندارد، سمعک پشت گوش با تیوب باریک و سمعک رسیور داخل کانال توصیه می شود.
- کم شنوایی متوسط و نسبتا شدید: این در شرایطی است که صداهای آهسته را نمی شنوید وگفتار با شدت متوسط برای شما واضح نیست و نیاز هست که صدای تلویزیون را بلندترکنید. در مکالمات حضوری و تلفنی خود از مردم می خواهید که گفته هایشان را تکرار کنند. افراد مبتلا به این میزان کم شنوایی صداهای کمتر از 40 تا 70 دسی بل را نمی توانند بشنوند. مدل مناسب برای کودک مبتلا به کم شنوایی متوسط و نسبتا شدید سمعک پشت گوشی استاندارد و قوی می باشد.در بزرگسالان این میزان کم شنوایی به طور معمول با سمعک های داخل گوشی یا پشت گوشی استاندارد و قوی قابل درمان هستند.
- کم شنوایی شدید: اگر شما صدای افراد را بدون استفاده از سمعک نمی شنوید، یا برای درک گفتار باید لب خوانی کنید، ممکن است دچار کم شنوایی شدید باشید. افراد مبتلا به این میزان کم شنوایی نمی توانند صدای کمتر از 90-70 دسی بل را بشنوند . مدل مناسب برای کودک مبتلا به کم شنوایی شدید سمعک پشت گوشی قوی می باشد.در بزرگسالان این میزان کم شنوایی به طور معمول با سمعک های داخل گوشی یا پشت گوشی قوی قابل درمان هستند.
- کم شنوایی عمیق: اگر شما فقط صدای بلند و عمدتا فرکانس پایین را می شنوید ممکن است مبتلا به کم شنوایی عمیق باشید. افراد مبتلا به این میزان کم شنوایی نمی توانند صدای کمتر از 95 دسی بل را بشنوند.درمان این کم شنوایی با قوی ترین سمعک پشت گوشی و یا کاشت حلزون ممکن است.