در این مقاله می خوانید:

کم­ شنوایی یک طرفه

در حالی که اکثر افراد کم شنوا در هر دو گوش دچار کم شنوایی هستند اما حدود 10٪ از این جمعیت کم شنوایی یکطرفه دارندکه اغلب قابل تقویت با سمعک نیست و به آن ناشنوایی یکطرفه گفته می شود . البته اصطلاح ناشنوایی صحیح نیست زیرا میزان کم شنوایی در این موارد معمولاً شدید تا عمیق می باشد اما  به دلایلی همچون درک گفتار ضعیف یا شرایط خاص گوش خارجی و میانی امکان تجویز موفق سمعک وجود ندارد.

علل کم ­شنوایی یک طرفه :

  • کم ­شنوایی مادرزادی

  • تومور اکوستیک

  • عفونت­های ویروسی

  • ضربه به سر

  • بیماری­هایی مثل منیر

  • ابتلا به سرخجه و اوریون در کودکی

 اگر شما به کم­ شنوایی یک طرفه مبتلا هستید در موقعیت­ هایی دچار مشکل می شوید برای مثال گفتگو در محیط پر سر و صدا مانند سالن تاتر یا مهمانی­ و این موضوع شما را مضطرب و عصبانی می کند. همچنین ممکن است در جهت­ یابی صدا (اینکه بگویید صدا دقیقا از کجا می آید) و شنیدن صدایی که منبع آن در سمت گوش مبتلا  قرار دارد مشکل داشته باشید.

خوشبختانه با تکنولوژی امروزه سمعک­ هایی به وجود آمده­ اند که به طور اختصاصی برای کم ­شنوایی یک طرفه طراحی شده­ اند و به شما امکان یک زندگی فعال و کامل را می­دهند. این سمعک ها کراس نام گرفته اند که در این مقاله با آنها آشنا می شوید.

اهمیت شنوایی دوگوشی  

مهارتهای سطح بالای شنوایی مانند درک گفتار در حضور چندین گوینده همزمان یا محیط های پر سر و صدا، نتیجه آنالیز اصواتی است که از هر دو گوش به مغز مخابره می شود و اگر یکی از این ورودی ها دچار ضعف و اختلال بشود هدف اصلی شنوایی که درک گفتار می باشد تضعیف می شود. وقتی شما به کم ­­شنوایی یکطرفه مبتلا هستید چیزی به نام اثر سایه­ ای سر را تجربه می­‌کنید که در آن اصواتی که از سمت گوش کم شنوای شما می آیند با شدت کمتری به گوش سالم می رسند لذا اگر گوینده در سمت گوش کم شنوا قرار داشته باشد شدت گفتار او به اندازه 10 دسی بل تضعیف شده و به گوش سالم می رسد و توسط مغز پردازش نمی­‌شود. این مشکل در مورد اصوات فرکانس بالا بیشتر صدق می­کند که شامل همخوان­ها در گفتار می شود. بنابراین اگر شما کم‌­شنوایی یک­طرفه داشته باشید بخشی از گفتار را که حاوی حروفی مانند پ، ژ، ف، ک و…. از دست می­‌دهید. از مزیت دیگر شنوایی دوگوشی افزایش نسبت شدت سیگنال هدف (گفتار) به اصوات مزاحم است بنابراین در کم شنوایی یکطرفه درک گفتار و برقراری ارتباط در محیط های شلوغ مشکل‌تر می شود. شاید فرد بزرگسال مبتلا به کم شنوایی یکطرفه بتواند با استفاده از مهارتهای ارتباطی بر مشکلات درک گفتار غلبه کند اما کودک این توانایی را ندارد لذا ممکن است بیش از کودک شنوا با مشکلات تحصیلی‌ و تاخیر رشد زبان مواجه شود.

سمعک درکم­ شنوایی یک طرفه

برای افرادی که یک گوش آنها طبیعی است و گوش دیگر کم‌­شنوایی قابل تقویت دارد می‌توان سمعک­های مرسوم برای همان گوش تجویز‌کرد. به این ترتیب آنها “شنوایی دوگوشی” خواهند داشت. اما در افرادی که یک گوش طبیعی دارند اما گوش مقابل باقیمانده شنوایی کمی دارد که قابل تقویت با سمعک های مرسوم نیست راهکار دیگری ارایه شده است که”شنوایی دوسویه” را برای آنها تامین می کند. این امر با انتقال سیگنال از گوش کم شنوا به گوش شنوا حاصل می شود. با استفاده از آن فرد مبتلا به کم شنوایی یکطرفه از اصوات هر دو سوی سرش آگاه می شود. دو سیستم به نام سمعک های کراس و بای‌کراس وجود دارد که از این تکنولوژی استفاده می­‌کنند.

سمعک کراس

سمعک کراس

سمعک­های کراس شامل دو بخش می باشد: یک فرستنده در گوش مبتلا به کم‌­شنوایی و یک گیرنده در گوش طبیعی. میکروفون فرستنده  اصواتی را که در سمت گوش آسیب دیده هستند جمع­‌آوری می­کند و آن را به گیرنده­ در گوش طبیعی می­‌فرستد. سمعک­های کراس با ایجاد امکان آگاهی از اصواتی که به گوش کم/ناشنوا می رسد جهت یابی و درک گفتار را در محیط های پر سر و صدا آسان­‌تر می­‌کنند.

ارتباط میان گیرنده و فرستنده در سیستم های کراس جدید، بی­سیم (وایرلس) و از طریق سیگنال­های رادیویی است.

البته برای انتقال صدا از سمت ناشنوا به سمت سالم سمعک های استخوانی نیز پیشنهاد شده اند که در آن صدا از طریق انتقال استخوانی به گوش طبیعی منتقل می شود.

درباره سمعک های استخوانی بیشتر بدانیم….

درباره کاشت انتقال استخوانی بیشتر بدانیم….

سمعک بای‌کراس

سمعک بای کراس

سمعک­‌های بای کراس برای افرادی طراحی شده­‌اند که به کم­‌شنوایی دو طرفه مبتلا هستند. گوشی که شنوایی بهتر دارد سمعکی دارد که شنوایی همان گوش را تقویت می‌کند. گوش مقابل یک فرستنده دارد که اصوات را جمع آوری کرده و به سمعک گوش بهتر می فرستد.

سمعک های CROS و BiCROS نمی توانند تمام مزایای شنوایی دو گوشی را بازیابی کنند، اما می توانند اثر سایه‌ای سر را از بین ببرند و شنوایی لازم برای برقراری ارتباط موثر را فراهم کنند. همچنین مطالعات نشان داده است که  اگرچه سیگنال ها فقط به یک گوش تحویل داده می شوند اما این فناوری می تواند مکان یابی شنوایی را نیز تا حدودی بهبود بخشد.

چند نمونه سمعک کراس

سمعک کراس