در این مقاله می خوانید:

باتری سمعک: یک بار مصرف 

    • اندازه

    • طول عمر

    • چگونه طول عمر باتری را افزایش دهیم؟

    • از کجا تهیه کنیم؟

    • نگهداری و ایمنی

    • چگونه جاگذاری کنیم؟

    • چگونه دور بیندازیم؟

باتری سمعک : قابل شارژ 

    • مزایا

    • معایب

باتری­ ها انرژی سمعک شما را تامین می­کنند. در اینجا هر چیزی که لازم است شما درباره­ اندازه­ باتری سمعک، طول عمر، میزان انرژی ذخیره شده در آن، برندها و خرید آن بدانید آورده شده است.

باتری­های یک بار مصرف سمعک

باتری سمعک

مرسوم ترین باتری سمعک  باتری­ های دکمه ­ای  یک ­بار مصرف روی- هوا هستند. این باتری ها با هوا فعال می­شوند و در سمت مثبت باتری چند سوراخ ریز هست که برچسبی روی آن قرار دارد و تا زمانی که آن برچسب برداشته نشود باتری فعال نمی­شود. زمانی که برچسب از پشت باتری برداشته می­شود اکسیژن با روی موجود در باتری واکنش می­دهد و باتری فعال می­شود. برای کارکرد بهتر باتری­های روی- هوا بعد از برداشتن برچسب پشت باتری یک دقیقه صبر کنید تا باتری به طورکامل فعال شود سپس آن را داخل سمعک قرار دهید. چسباندن دوباره آن، باتری را غیر فعال نمی­کند، بنابراین به محض اینکه برچسب باتری برداشته شود باتری فعال می­شود تا انرژی آن به صورت کامل تخلیه شود.

ریوواک (Rayovac)، پاور وان (Power One)  و دوراسل (Duracell) از تولید­کنندگان اصلی باتری­های غیر­قابل شارژ هستند.

باتری سمعک
باتری سمعک
باتری سمعک

ممکن است باتری هایی با نام برندهای سمعک مانند سیگنیا، اتیکن، فوناک یا ویدکس هم دیده باشید. بسیاری از شرکت های تولیدکننده سمعک، باتری­ها را به صورت عمده از برندهای اصلی باتری خریداری می کنند و  نام تجاری خود را روی آن می نویسند

باتری سمعک
باتری سمعک

اندازه باتری سمعک

باتری سمعک

سازندگان برای هر اندازه از باتری رنگ خاصی را در نظر گرفته اند که در میان برندهای مختلف مشترک است.  برای خرید باتری تنها نیاز دارید که رنگ باتری سمعک خود را بدانید: زرد، قهوه ای، نارنجی یا آبی.

باتری سمعک

اندازه  باتری­ های سمعک از کوچک به بزرگ به ترتیب  10، 312، 13 و 675 هستند. چون بخاطر سپردن سایز باتری­ها مشکل است بسته بندی باتری­ها با رنگ کدگذاری شده­اند بنابراین انتخاب درست اندازه­  باتری و خرید آن راحت­تر شده است.

سمعک ­ها انواع و اندازه ­های متفاوتی دارند و میزان انرژی مورد نیاز آن­ها نیز متفاوت است. برای نمونه سمعک­های مناسب برای افراد مبتلا به کم­شنوایی شدید یا عمیق به باتری­های قوی­تر و بزرگ­تر نیاز دارند. چهار اندازه باتری برای سمعک وجود دارد.

طول عمر باتری سمعک

باتری­ سمعک­ های غیرقابل ­شارژ در صورتِ 16 ساعت استفاده­ روزانه طی 5 تا 14 روز تخلیه می شوند. طول عمر باتری به اندازه­  آن و انرژی مورد نیاز سمعک بستگی دارد. به طور کلی باتری ­های کوچک­ تر طول عمر کمتری نسبت به باتری ­های بزرگ ­تر دارند.

طول عمر باتری های سمعک متفاوت است و به مدل سمعک، میزان کم شنوایی، مدت زمان استفاده از سمعک، شرایط محیط و تاریخ انقضای آن بستگی دارد.

باتری سمعک

میانگین طول عمر باتری­های سمعک به شرح زیر است:

  • سایز 10: سه تا هفت روز

  • سایز 312: سه تا ده روز

  • سایز 13: شش تا چهارده روز

  • سایز 675: 9 تا 20 روز

اگر باتری شما نسبت به سایز آن طول عمرکمتری دارد ممکن است سمعک مشکلی داشته باشد. در این صورت، شما باید با شنوایی شناس خود مشورت کنید تا مطمئن شوید سمعک به خوبی کار می­کند.

چگونه طول عمر باتری سمعک را افزایش دهیم؟

بسیاری از باتری های سمعک از تکنولوژی روی- هوا استفاده می کنند و با قرار گرفتن در معرض اکسیژن فعال می شوند. بنابراین تا زمانی که قصد استفاده از باتری را ندارید  بر چسب آن را جدا نکنید.

باتری سمعک
  • بعد از جدا کردن برچسب باتری و پیش از جاگذاری آن داخل سمعک اجازه دهید باتری به مدت چند دقیقه در هوای آزاد باقی بماند تا هوا به صورت کامل به مواد داخل باتری برسد و آن را فعال کند.

  • قبل از تعویض باتری دست­ های خود را بشویید. چربی و غبار روی باتری می­تواند باعث آسیب به سمعک شود. هم­چنین چربی و غبار می­تواند باعث مسدود شدن منافذ هوای روی باتری شود.

زمانی که برچسب را جدا کردید باتری فعال می شود و به فعالیت خود ادامه می دهد. با این حال می توانید به هنگام شب که از سمعک استفاده نمی کنید درب باتری سمعک را باز بگذارید تا طول عمر باتری بیشتر حفظ شود.

باتری سمعک
  • در شب­ ها به هنگام خواب درب باتری را باز بگذارید. زمانی که شما از سمعک استفاده نمی­کنید آن را خاموش کنید و درب باتری آن را باز کنید تا تخلیه باتری کاهش یابد. به علاوه باز گذاشتن درب باتری به هنگام شب باعث از بین رفتن رطوبت سمعک می­شود. انجام این کار باعث می­شود تا باتری به سمعک آسیب نرساند.

  • از دستگاه رطوبت­گیر سمعک استفاده کنید. دستگاه رطوبت­گیر سمعک به جذب رطوبت موجود در سمعک و باتری کمک می­کند. این کار باعث می­شود باتری کارایی بیشتری داشته باشد.

  • اگر قصد دارید برای مدت طولانی از سمعک استفاده نکنید باتری آن را به صورت کامل خارج کنید. این کار باعث جلوگیری از صدمه به سمعک توسط رطوبت حبس شده می­شود.

  • به تاریخ انقضای باتری توجه کنید. هرچه مدت بیشتری به انقضای آن مانده باشد باتری نوتر است. در گذر زمان حتی باتری­هایی که در قفسه بدون استفاده هستند تخلیه می­شوند. به صورت ایده­آل باید باتری ­ای را خریداری کنید که یک سال یا بیشتر به تاریخ انقضای آن مانده باشد.

  • اگر باتری­ های جدیدی که خریداری کرده­اید نسبت به باتری­ های قدیمی ­تر تاریخ انقضای بیشتری دارند ابتدا از باتری ­های قدیمی­تر خود استفاده کنید.

  • برچسب ­های باتری را از آن جدا نکنید. برچسب باتری باعث تازه نگه داشتن باتری میشود. به محض جدا کردن برچسب از باتری، باتری فعال می­شود و شروع به تخلیه شدن می­کند. پس تا وقتی مطمئن نیستید که می­خواهید از باتری استفاده کنید برچسب آن را جدا نکنید.

  • باتری­ ها را در محیط خنک و خشک نگهداری کنید. نگهداری باتری­ها در محیط گرم باعث تخلیه و کاهش طول عمر آن می­شود. برخلاف تصور رایج ، طول عمر باتری با نگهداری آن­ها در یخچال زیاد نمی­شود و حتی می­تواند باعث جمع شدن برچسب پشت باتری و کاهش عمر آن شود.

درباره محافظت از باتری و سمعک بیشتر بدانید…

باتری سمعک را از کجا تهیه کنیم؟

علاوه بر کلینیک های شنوایی- باتری های سمعک- در داروخانه ها، مغازه های تجهیزات پزشکی، مراکز فروش تخصصی باتری و حتی ساعت سازی ها  نیز در دسترس می باشد. از آنجا که باتری  به واسطه شرکت های وارد کننده سمعک خریداری و توزیع می شوند لذا کلینیک های شنوایی برای تهیه باتری در اولویت هستند. آنها به علت فروش تخصصی باتری سمعک برند های اصلی را با قیمت مناسب ارایه می کنند، می توانند به شما در تعیین اندازه باتری مناسب برای سمعکتان کمک کنند و به تاریخ انقضا و شرایط نگهداری باتری توجه دارند. شما می توانید به صورت غیرحضوری خرید کنید و از شنوایی شناس تان بخواهید که باتری را با پیک یا پست برایتان ارسال نماید. توجه داشته باشید که با وجود مشابهت ظاهری باتری ساعت و سمعک، استفاده آن ممکن است به سمعک آسیب وارد کند و موجب قطع و وصلی صدای سمعک بشود.

نگهداری و ایمنی باتری سمعک

مواد تشکیل دهنده­  باتری­ها نقره، لیتیوم و سایر فلزات سنگین هستند. هنگامی که باتری بلعیده شود این مواد شیمیایی با مایعات بدن ترکیب می شوند و جریان الکتریکی ایجاد می شود که می­تواند بافتهای بدن را بسوزاند و در کمتر از دو ساعت آسیب جدی به اندام­های داخلی وارد کند. اکنون می­دانید که چرا مهم است باتری­های سمعک را دور از دسترس کودکان یا حیوانات خانگی خود نگه دارید. در اینجا چند مورد از باید­ها و  نباید­ها آورده شده است:

  • باتری­ها را در یک ظرف در دار محکم نگهداری کنید. ظرف را در بالاترین قفسه­ کمد قرار دهید.

  • باتری ­ها را در کنار اشیاء فلزی مانند سکه و کلید نگذارید. این­ها چیزهای متداولی هستند که در جیب و کیف پول یافت می­شوند.

  • باتری­های خود را درکنار داروهای خود نگهداری نکنید. بسیاری از قرص­ها هم شکل و اندازه باتری­ها هستند. موارد بسیاری از مسمومیت­های باتری از طرف افرادی رخ داده است که هنگام مصرف داروهای روزانه­ خود، به اشتباه باتری سمعک مصرف کرده­اند.

باتری سمعک را چگونه جاگذاری کنیم؟

در هنگام جاگذاری باتری­های کوچک، اولین قدم برداشتن برچسب باتری است. سپس توصیه می­شود یک دقیقه صبر کنید تا باتری به تمام توان خود برسد. اطمینان حاصل کنید که جهت منفی و مثبت را به صورت درست قرار داده باشید. در غیر این صورت درب باتری بسته نمی شود و یا به سختی بسته می شود.  اگر سمعک شما حتی پس از جا گذاری باتری جدید کار نمی­کند  اطمینان حاصل کنید که هیچگونه آلودگی بر روی باتری یا محفظه باتری وجود ندارد زیرا این امر می تواند باعث تداخل در اتصال و برقراری جریان شود. برای جاگذاری آسان­تر باتری می توانید از ابزار مخصوص آن که آهنربای کوچک در انتهای یک میله باریک است استفاه کنید. این کار از آلوده شدن بدنه باتری با چربی و آلودگی دست نیز جلوگیری می کند و کار را برای آنها که لرزش دست دارند و یا نمی توانند اشیا کوچک را با دست بگیرند راحت تر می کند.

باتری سمعک

همچنین برخی برندها برای برچسب روی باتری دسته درنظر گرفته اند که می توانید با استفاده از آن باتری را در درب باتری قرار دهید، برچسب را جدا کنید، یک دقیقه صبر کنید سپس درب باتری را ببندید.

باتری سمعک

باتری سمعک را چگونه دور بیندازیم؟

باتری­های استفاده شده خود را به مراکز بازیافت تحویل دهید.

باتری سمعک
  • هنگامی که باتری ­های سمعک خود را تعویض می­کنید، حتماً آن ­ها را بلافاصله در یک ظرف دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی خود قرار دهید تا بتوانید آنها را به یک مرکز بازیافت ببرید. آنها را روی پیشخوان نگذارید یا آنها را درون سطل آشغال نریزید.  باتری­ها به دلیل وجود فلزات با ارزش قابل بازیافت هستند. همین محتویات درصورتی که آنها را در سطل زباله بیندازید، آن­ها را بسیار خطرناک می­کند. با گذشت زمان ، این مواد شیمیایی خطرناک از باتری نشت کرده و محیط زیست را آلوده می­کنند. مراکز بازیافت، مواد شیمیایی خطرناک را استخراج می­کنند و مواد باقی­مانده را که برای دفن زباله­ ها بی­ خطر هستند، دور می­ریزند.

باتری ­های قابل شارژ

در حال حاضر سه نوع باتری قابل شارژ برای سمعک در دسترس است.

  • نیکل- هیدرید: تا همین اواخر بیشتر باتری های قابل شارژ سمعک، باتری های نیکل – هیدرید یا NiMH بودند که بیش از یک دهه  در سمعک ها استفاده شدند. این باتری در حالیکه در داخل سمعک است شارژ می شود  بنابراین نیازی به تعویض مکرر آن نیست. اما متأسفانه باتریهای NiMH در مقایسه با باتریهای یک بار مصرف انرژی کمتری دارند. در نتیجه در مدت کوتاهی تخلیه می شوند و نیاز به شارژ مجدد دارند. بنابراین  نمی توانند نیاز انرژی سمعک های دیجیتال امروزی را که مصرف بالایی دارند  برآورده کنند و در صورت شارژ کامل انرژی کافی برای یک روز کارکرد سمعک های مدرن را تأمین نمی کند. مسئله دیگر این است که با گذشت زمان ظرفیت آن کم می شود و هر سال یک بار باید تعویض شوند.

  • زد پاور(zpower): این باتری های روی- نقره فناوری جدیدی هستند که ظرفیت بالایی دارند و انرژی کافی را برای 24 ساعت استفاده مداوم سمعک با یک بار شارژ فراهم می کنند. از سوی دیگر قابل تعویض هستند و اگر فراموش کنید که باتری را شارژ کنید و متوجه شوید که در نیمه روز تخلیه شده است می توانید باتری دیگری که شارژ دارد را جایگزین آن کنید  و باتری تخلیه شده را شارژ کنید و حتی می توانید به جای آن از باتری یک بار مصرف استفاده کنید.

باتری سمعک

ایمنی چطور؟ باتری های قابل شارژ روی – نقره سمی نبوده و بسیار پایدار هستند. همچنین قابل بازیافت هستند.

  • لیتیوم-یون: این باتری های قابل شارژ که در تلفن های هوشمند، تبلت ها، لپ تاپ ها کاربرد دارند در سمعک های قابل شارژ نیز به کار گرفته شده اند. آنها ظرفیت بالا و مصرف کمی دارند و می توان انتظار داشت که برای استفاده مداوم سمعک، انرژی کافی ارائه دهند. آیا از تعویض باتری های کوچک خسته شده اید؟ باتری های لیتیوم-یون با سمعک یکپارچه هستند و فقط نیاز است که سمعک را در شارژر قرار دهید. متأسفانه ، این باتری ها محدودیت هایی هم دارند. از آنجا که باتری با سمعک یکپارچه است قابل تعویض نیست و امکان جابجایی وجود ندارد و در صورت خرابی می بایست توسط شرکت سازنده تعویض شود و در حالی که باتری تعویض می شود، کاربر بدون سمعک خواهد ماند. با این حال ، باتری های لیتیوم یون اغلب  6 سال عمر مفید دارند.

باتری سمعک

اگر کاربر سمعک هستید و تمایل دارید سمعک قابل شارژ داشته باشید می بایست برای خرید سمعک جدید اقدام کنید اما توجه داشته باشید که مدلهای قابل شارژ ممکن است مناسب شما نباشند. آگاهی از مزایا و معایب آنها می­تواند به شما در تصمیم گیری کمک کند.

مزایای باتری قابل شارژ سمعک

  • ماندگاری: نسل­های فعلی سمعک قابل شارژ از باتری­های لیتیوم – یون استفاده می­کنند که می توانند تا 30 ساعت شارژ را نگه داشته و تقریباً پنج سال طول میکشد تا به تعویض نیاز داشته باشند. نسل­های قبلی از باتری ­های نیکل- هیدرید استفاده می­کردند که حدود یک سال طول عمر داشتند. باتری­های روی- نقره ( اولین نسل باتری های قابل شارژ)  فقط 6 ماه طول عمر داشتند.

  • ایمنی: باتری­ های دکمه ­ای یک­ بار مصرف اگر به طور تصادفی توسط حیوانات خانگی یا بچه­ ها بلعیده شوند بسیار خطرناک هستند. سمعک­های قابل شارژ این خطر را ایجاد نمی­ کنند مگر اینکه سمعک کامل بلعیده شود.

  • راحتی: باتری­های یکبار مصرف بسیار ریز هستند و جایگذاری آن­ها می تواند برای سالمندان با برخی از کابران  مشکل باشد. سمعک قابل شارژ با باتری لیتیوم-یون نیاز به تعویض باتری ندارد و باتری های نیکل – هیدرید یک بار در سال نیاز به تعویض دارند.

  • استفاده مداوم: فناوری این امکان را فراهم کرده است که با یک بار شارژ در شب، سمعک به مدت 24 ساعت فعال باشد.

  • شارژ آسان: فقط کافی است که هنگام خواب سمعک را به شارژر بزنید (توصیه می شود شبانه این کار را انجام دهید).

  • سازگار با محیط زیست: دو سمعک در طی سه سال ، بیش از 300 باتری یک ­بار مصرف استفاده می­کنند. در همین شرایط در صورت استفاده از باتری قابل شارژ فقط دو باتری مصرف می­شود.

معایب باتری قابل شارژ سمعک

  • شارژ باتری با برق انجام می شود و قطع برق می تواند مشکل ساز شود.

  • در باتری های لیتیوم- یون که باتری و سمعک یکپارچه هستند اگر مشکلی برای باتری پیش بیاید می بایست سمعک جهت تعمییر به شرکت ارسال گردد و کاربر نمی تواند باتری معیوب را تعویض کند.

  • در باتری های لیتیوم- یون فعال بودن سمعک وابسته است به شارژر و و شارژ مرتب شبانه. در صورتیکه کاربر فراموش کند که سمعک را شب شارژ نماید و یا شارژر خود را همراه نداشته باشد نمی تواند از سمعک استفاده کند.

  • برای داشتن سمعک های قابل شارژ باید هزینه بیشتری پرداخت شود. اگر چه کاربر سمعک قابل شارژ هزینه خرید باتری های یک بار مصرف را ندارد اما در حال حاضر بیشتر کمپانی های تولید کننده سمعک، گزینه قابل شارژ را در سمعک های رده ممتاز خود قرار داده اند که هزینه خرید بالایی دارند. همچنین هزینه شارژر جدا از سمعک محاسبه می شود. در مدلهایی هم که با باتری نیکل- هیدرید کار می کنند با خرابی باتری باید باتری نو خریداری شود.

    با لوازم جانبی سمعک بیشتر آشنا شوید…