در این مقاله می خوانید :

  • سمعک چیست ؟

  • انواع سمعک

  • سمعک های پشت گوشی

  • سمعک های داخل گوشی

شما احتمالا به فکر تهیه سمعک برای خود یا یکی از نزدیکانتان هستید، اما این سوال ها را از خود می پرسید که ظاهر سمعک چگونه خواهد بود ؟ با وجود مدلهای متنوع کدام یک برای شما مناسب است؟ چه سطح از تکنولوژی سمعک و از کدام برند باید انتخاب کنید؟ با خواندن این مقاله می توانید پاسخ دو سوال اول را به دست بیاورید.

سمعک چیست؟

کم شنوایی موجب می شود که اصوات با قدرت کمتری به مغز برسند و تفسیر و درک پیام سخت شود. سمعک یک وسیله برای تقویت صدا است پس صدا را بلندتر و درک آن را آسان تر می کند. ساختمان اصلی سمعک شامل  میکروفون برای جمع آوری صدا، یک تقویت کننده برای بلند کردن صدا و بلندگو برای ارسال صدای تقویت شده به گوش می باشد.

در سمعک دیجیتال یک تراشه کامپیوتری نیز وجود دارد که قابل برنامه ریزی (تنظیم) است. تنظیم سمعک را شنوایی شناس انجام می دهد. او می تواند یک سمعک دیجیتال را طوری تنظیم کند که صدای باد و سایر اصوات پس زمینه مزاحم را حذف کند و مطابق با الگوی خاص کاهش شنوایی شما صدا را به میزان مشخص در فرکانس های مختلف تقویت کند.

انواع سمعک

سمعک ها بر اساس دو عامل تقسیم بندی می شوند:  مدل یا شکل ظاهری و سطح تکنولوژی. می خواهید برای خرید سمعک هزینه کنید اما تنوع مدلهای موجود شما را گیج کرده است و مطمئن نیستید که بهترین مدل کدام است. با وجود تنوع زیاد مدلهای سمعک، می توان آنها را در چند گروه کلی جا داد. سوال این است که برای شما بهترین کدام است؟ با خواندن این مطلب با مدلهای مختلف سمعک هایی که در کلینیک های ایران به شما پیشنهاد می شود و نقاط قوت و ضعف هر یک آشنا می شوید تا انتخاب سمعک را به تصمیم ساده تری تبدیل کند.

مدل سمعک

سمعک ها با توجه به مکان قرار گیری شان در گوش به سه گروه اصلی طبقه بندی می شوند و تمام مدلهای سمعک در یکی از این سه گروه قرار می گیرند.

  • سمعک های پشت گوشی

  • سمعک های رسیور داخل کانال

  • سمعک های داخل گوشی

انواع سمعک

این سمعک ها در بالا و پشت گوش قرار می گیرند و برای آنکه صدا به گوش برسد به یک قالب و شلنگ یا تیوب ظریف وصل می شوند. این سمعک ها در چندین مدل کوچک، استاندارد، قوی و خیلی قوی وجود دارند. سمعک های پشت گوشی از زمانهای قدیم موجود بودند. در سالهای اخیر کوچکتر، متنوع تر و قدرتمندتر شده اند و برای هر میزان و نوع کم شنوایی قابل تجویز هستند.

سمعک پشت گوش که تیوب باریک دارد معمولا توسط یک دام پلاستیکی داخل گوش قرار می گیرد.  این روش کانال گوش را بسیار باز نگه می دارد و باعث می شود صداهای با فرکانس پایین به طور طبیعی وارد گوش شوند و صداهای با فرکانس بالا از طریق سمعک تقویت شوند. این مدل برای افراد مبتلا به کم شنوایی خفیف تا متوسط انتخاب مناسبی می باشد. مزایا و معایب این مدل از سمعک های پشت گوشی مشابه سمعک های رسیور داخل مجرا می باشد که در مطالب ذیل آمده است.

معایب: به جرات می توان گفت این مدل سمعک ها ویژگی منفی ندارد .

به چه کسانی توصیه نمی شود: تمام افراد کاندیدای سمعک می توانند از سمعک پشت گوشی استفاده کنند جز افرادی که لاله گوش کوچک و بدشکل دارند .

مزایا: استفاده از آن راحت است.  اغلب دکمه ولوم برای کم و زیاد کردن صدا و دکمه برنامه دارند. همه سمعکهای نسل جدید پشت گوشی وایرلس هستند. قابل اعتماد ترین سمعک هستند و به ندرت خراب می شوند. از آنجا که تمام اجزای سمعک در قسمت پشت گوش قرار می گیرد جرم یا رطوبت کمتر می تواند به آن آسیب برساند. اغلب خرابی های سمعک های پشت گوشی به خرابی درب باتری و یا کنترل های سمعک مربوط می شود که مشکلات فیزیکی است و شامل گارانتی می شود.

انواع سمعک

در این مدل که نامهای مختلفی از جمله رسیور در کانال (RIC) ، رسیور در گوش (RITE)  و فناوری رسیور در  کانال (CRT) دارد ، بلندگو (رسیور) که صداها را به گوش می فرستد در داخل کانال گوش قرار دارد و از طریق یک سیم نازک و یک قالب روی گوش قرار می گیرد. قالب می تواند دام پلاستیکی آماده باشد یا از روی قالب گوش ساخته شود. این مدل سمعک به تازگی معرفی شده است. تولید کنندگان در تلاش برای سمعک های پشت گوشی کوچکتر، قسمت بلندگو را از بدنه اصلی سمعک جدا کرده اند تا در داخل مجرای گوش قرار گیرد. در برخی کشورها، محبوبیت آن از سمعک های داخل گوشی بیشتر است.

معایب: تجمع وکس، رطوبت و عفونت احتمال خرابی رسیور را زیاد می کند. سیم رسیور ظریف است و ممکن است قطع شود. در استفاده از قالب باز، تقویت آن در فرکانسهای پایین کم است.

به چه کسانی توصیه نمی شود: افراد سالمند که مهارت دستی ضعیف و دقت پایینی دارند. افرادی که پارگی پرده گوش دارند یا جراحی گوش انجام داده اند. افرادی که از رطوبت یا رشد زیاد مو در مجرای گوش رنج می برند.

مزایا: راحت است، کمتر دیده می شود، احساس کیپی کمتری در گوش ایجاد می کند (به ویژه هنگام استفاده از قالب گوش باز که برای کم شنوایی فرکانس های بالا مناسب است)

انواع سمعک

این سمعک ها برای هر فرد  مطابق با قالب اولیه گوش او ساخته می شود و تمام اجزای سمعک در داخل پوسته ای قرار می گیرد که در کانال گوش جا می شود. دو مدل اصلی از این سمعک ها که در ایران تجویز می شود کاملا داخل مجرا   (CIC)و نامرئی داخل مجرا(IIC)  نام دارند.

 IIC کوچکترین سمعک داخل گوشی است. دیده نشدن سمعک از دغدغه های اصلی افراد کم شنوا است و معمولا افرادی که قصد تهیه سمعک دارند از شنوایی شناس می خواهند که کوچکترین مدل را برای آنها تجویز کند اما بهتر است عجله نکنید با خواندن ادامه مطالب متوجه خواهید شد که این مدل ممکن است برای همه مناسب نباشد. اگرچه به سمعکهای کاملا داخل مجرا نیز نامرئی گفته می شود اما آنها واقعاً مخفی نیستند. در طی پنج سال گذشته تولید کنندگان توانستند مشکلاتی را که مانع ساخت سمعک های واقعا نامرئی شده بود را برطرف کنند اما امکان ساخت سمعک کوچک کاملا به شکل و اندازه مجرای گوش کاربر آن وابسته می باشد و در برخی موارد با بررسی قالب اولیه فرد متقاضی مشخص می شود که کوچکترین سمعکی که می توان برای او ساخت  CIC خواهد بود و نه  IIC. همچنین استفاده از آن برای کم شنوایی های ملایم و مختصر به علت کیفیت نامطلوب صدا و ایجاد احساس کیپی گوش و پیچیدن صدای خود فرد در گوش و سر توصیه نمی شود. اگرچه سمعک های CIC در حال حاضر با قدرت های بالا نیز وجود دارد اما ساخت سمعک داخل گوشی با رسیور قوی که اندازه بزرگی دارد مستلزم آن است که مجرای گوش فضای کافی را از نظر قطر و طول داشته باشد به همین علت تجویز آن برای همه ممکن نیست.

معایب: ولوم کنترل ندارد.  بلندگو و میکروفون سمعک در داخل گوش قرار می گیرد و ممکن است به علت مواجهه با چربی، رطوبت ، جرم گوش و عفونت و علی رغم مراقبت های روزانه خراب شود. اگرچه اندازه کوچک این سمعک ها از مزایای آنها به شمار می رود اما در مواردی هم می تواند ایراد باشد. هرچه سمعک کوچک تر باشد اندازه باتری آن نیز کوچک تر است و تعداد روز های کمتری کار می کند همچنین افرادی که مهارت دستی ضعیف دارند و نمی توانند کارهای ظریف را انجام دهند در گذاشتن و برداشتن آنها و هم در مراقبتهای روزانه و تعویض باتری به مشکل بر می خورند.

به چه کسانی توصیه نمی شود: افراد سالمند که مهارت دستی و قدرت بینایی ضعیف و دقت پایینی دارند. افرادی که پارگی پرده گوش دارند یا جراحی گوش انجام داده اند. افرادی که از رطوبت یا رشد زیاد مو در مجرای گوش رنج می برند. افرادی که مجرای گوش باریک یا کوتاه دارند یا مجرا خم مناسب ندارد بهتر است از مدلهای دیگر سمعک استفاده کنند.

مزایا: به علت اندازه کوچک و کمتر دیده شدن محبوب هستند و چون همه اجزا در داخل یک پوسته قرار دارد می توان به راحتی در دست گرفته و در داخل گوش قرار داد. نویز باد را نمی گیرد.