چگونه صدا را می‌شنویم؟

ما با گوشهایمان می‌ شنویم. گوش ها اندام تشخیص صدا هستند اما این تنها بخشی از سیستم شنوایی است که ما می بینیم.  سیستم شنوایی از دو بخش تشکیل شده است: سیستم شنوایی محیطی (گوش خارجی، گوش میانی، گوش داخلی) و سیستم شنوایی مرکزی (مسیرهای شنوایی در ساقه مغز و قشر شنوایی). سیستم شنوایی محیطی صدا را از لاله گوش در گوش خارجی به اولین سلولهای عصبی در گوش داخلی منتقل می کند.

گوش خارجی از لاله گوش(1) که تنها قسمت قابل مشاهده گوش است و کانال شنوایی خارجی(2) تشکیل شده است و نقش اصلی آن در جمع آوری امواج صوتی و ارسال آنها به پرده گوش می باشد.

گوش میانی (3) از پرده گوش، زنجیره استخوانچه ای ( شامل سه استخوانچه چکشی، سندانی و رکابی) و لوله اوستاش تشکیل شده است. حفره گوش میانی از طریق پرده گوش به گوش خارجی و از طریق دریچه های گرد و بیضی به گوش داخلی راه دارد. هنگامی که  امواج صوتی وارد کانال شنوایی خارجی  می شوند، پرده گوش را می لرزانند این  لرزش به زنجیره استخوانچه ای منتقل می شود یعنی دسته استخوانچه چکشی که سندانی را هل می دهد و  آن نیز رکابی را حرکت می دهد. رکابی ارتعاشات را از طریق دریچه بیضی به گوش داخلی می فرستد. گوش میانی علاوه بر انتقال ارتعاشات صوتی به محافظت از گوش داخلی کمک می کند. اگر گوش در معرض سر و صدای بیش از حد قرار بگیرد، عضله متصل به رکابی (عضله استاپدیوس) منقبض می شود و در نتیجه لرزش رکابی را کم می کند تا صدای کم تری به گوش داخلی برسد و آسیب نبیند. به این رفلکس آکوستیک یا استاپدیوس گفته می شود.  لوله استاش که فشار هر دو طرف پرده گوش را متعادل می کند نیز بخشی از گوش میانی است.

شنوایی

گوش داخلی(4) از وستیبول و حلزون تشکیل شده است. وستیبول مسئول تعادل است، در حالی که حلزون  مسئول شنوایی است. حلزون یک ساختار مارپیچی است که اندام کورتی را در خود جای داده است. این اندام سلولهای مویی ای دارد که  مژک های آنها  در مایعی بنام پری لنف قرار دارند. هنگامی که استخوانچه های گوش میانی ارتعاشات را به این مایع منتقل می کنند، مژک ها حرکت می کنند. این حرکت جریان الکتریکی را  ایجاد می کند که از طریق عصب شنوایی به مغز ارسال می شود. وستیبول ارگانی است که حس تعادل و وقوف فضایی را برای ما فراهم می کند. مشکلات وستیبول که  تعادل فرد را تحت تأثیر قرارمی دهد می تواند با مشکلات شنوایی مرتبط باشد  مانند بیماری منیر.

سیستم شنوایی محیطی از طریق رشته های عصبی آوران که همان عصب شنوایی است اطلاعات را به سیستم شنوایی مرکزی ارسال میکند. در سیستم شنوایی مرکزی صدا ابتدا به هسته های سلولی در ساقه مغز  و از آنجا به مغزمنتقل می شود. این هسته ها ایستگاههایی هستند که در آنها  پیام شنیداری پردازش می شود که در نتیجه آن فرکانس ، شدت و مکان منبع صدا استخراج و سرانجام پیام شنوایی در مغز تفسیر می شود.