آسیب به سیستم شنوایی جبران ناپذیر است لذا محافظت از گوشها و شنوایی ضروری است. این مسئله برای فرد مبتلا به کم شنوایی یعنی محافظت از باقی مانده شنوایی نیز صادق است.
از آنجا که کمشنوایی معمولا به صورت تدریجی اتفاق می افتد بسیاری از افراد تا وقتی که دوستان یا اعضای خانواده به آن اشاره نکنند متوجه کاهش شنوایی شان نمیشوند. کمشنوایی موجب می شود بخشهایی از گفتار که شنیده نمیشود به مغز مخابره نگردد اما مغز از لب خوانی و محتوای کلی گفتگو استفاده می کند تا جاهای خالی را پر کند و گفتگو را پیش ببرد لذا فرد در مراحل اولیه متوجه کمشنوایی خود نمیشود.
ما در طی روز فعالیتهایی را انجام میدهیم و در محیطهایی قرار میگیریم که ممکن است حس شنوایی ما را حساس و مستعد آسیب کند. اما باید از آنها آگاه باشیم تا از هر میزان شنوایی که داریم محافظت کنیم. مدت زمان مجاز برای مواجهه با اصوات بلند بدون آنکه به شنوایی آسیب برسد به شدت آنها بستگی دارد. شدت صدا با واحد دسیبل اندازهگیری میشود و هرچه عدد آن بیشتر باشد یعنی صدا بلندتر است و احتمال آسیب به شنوایی نیز بیشتر می شود. برای کاهش آسیب باید مدت زمان مواجهه را کم کرد. البته که بهترین روش برای جلوگیری از کمشنوایی ناشی از اصوات بلند، دوری از آنها است.
به صورت کلی اگر در محیط پر سر و صدایی هستید که در آن برای صحبت کردن با دیگران باید صدای خود را بالا ببرید، نمیتوانید صحبتهای افراد نزدیک خود را بشنوید و یا وزوز گوش دارید یعنی سطح شدت صدا خیلی بلند است و می تواند به شنوایی شما آسیب بزند.
محافظت از گوش
چیزی را داخل کانال گوش خود نکنید. هرگز!
اگر به کمشنوایی مبتلا هستید به پزشکتان اطلاع دهید تا داروهای سمی گوش برایتان تجویز نشود.
یکبار در سال جهت اطمینان از سلامت گوش و شنوایی خود ارزیابی شنوایی انجام دهید.
نسبت به هر نوع تغییری در شنوایی، احساس گرفتگی در گوش یا شروع وزوز گوش و سرگیجه هشیار باشید و با شنوایی شناس مشورت کنید.
از شیرجه در آب از ارتفاع زیاد خودداری کنید زیرا ممکن است باعث تغییر ناگهانی فشار گوش میانی و پارگی پرده گوش بشود.
اگر در آب سرد شنا میکنید از گوشیهای مخصوص شنا استفاده کنید تا از ورود آب به گوشهای خود جلوگیری کنید.
محافظت از شنوایی در خانه
سطوح شدتی فعالیتهای روزمره توجه کنید مانند خشک کردن موها با سشوار، همزن برقی و …
استفاده از جاذبهای صدا مانند مبلمان، پرده، فرش و موکت بهویژه در آشپزخانه که سطوح نویز در آن بالا است می تواند به کاهش آسیب کمک کند.
در زمان ساخت یا تعمیرات خانه ابزارهایی مانند دریل، چکش و اره استفاده می شوند که صدای بلندی دارند. توصیه می شود هنگام استفاده از این وسایل از محافظ گوش استفاده کنید.
از شدت صدای سیستم پخش صوت خانگی خود آگاه باشید تا بهترین محیط شنیداری را برای خود فراهم کنید.
محافظت از شنوایی هنگام تفریح
شدت صدا در نمایشهای آتش بازی، مسابقه فوتبال و کنسرتهای موسیقی بسیار بلند است و میتواند به شنوایی شما آسیب وارد کند. این بدین معنی نیست که شما نباید تفریح کنید ولی شاید بهتر باشد یک اپلیکیشن صداسنج روی گوشی خود نصب کنید. این اپلیکیشنها معمولا رایگان هستند و این امکان را به شما میدهند که سطح شدت اصوات محیطی که در آن هستید و مدت زمان مواجهه با آن را محاسبه کند. اگر سطح شدت از 85 دسیبل بیشتر باشد مدت زمانی که شما میتوانید بدون آسیب به شنوایی در آن محیط حضور داشته باشید بسیار کاهش مییابد و میبایست از محافظ گوش استفاده کنید.
صدای موسیقی را تنها تا جایی که بتوانید موسیقی را راحت بشنوید بالا ببرید نه بیشتر.
صدای موسیقی را در بیشتر از 60% حداکثر ولوم قرار ندهید. حتی تغییر کوچکی در میزان ولوم موسیقی میتواند تفاوت بسیاری در میزان آسیب رسانی آن ایجاد کند.
از هدفون یا هندزفری برای مدت بیشتر از یک ساعت مداوم استفاده نکنید و بعد از هر یک ساعت 5 دقیقه به گوشهای خود استراحت دهید.
نزدیک به بلندگوهای پخش صدا نباشید به ویژه اگر کنترلی روی شدت صدا ندارید و سعی کنید هر 15 دقیقه از آن محیط پرسروصدا خارج شوید و به گوشهای خود استراحت دهید.
بعد از مواجهه با اصوات بلند 18 ساعت استراحت صوتی داشته باشید تا سیستم شنوایی فرصت ترمیم و جبران داشته باشد.
شما میتوانید از ear plugهای مخصوص موسیقیدانها استفاده کنید. این ear plugها صدای موسیقی را کاهش میدهند اما کیفیت آن را حفظ میکنند.
قالبهای ضد صوت که مخصوص گوش شما ساخته میشوند محافظت بیشتری را فراهم میکنند. برای سفارش ساخت آنها می توانید به کلینیک های شنوایی مراجعه کنید.
محافظت از شنوایی در محل کار
خطر آسیب شنوایی ناشی از صداهای محیط کار به شدت آن بستگی دارد.اگر شدت صدا از 80 دسیبل بیشتر باشد ،کارگران حتما باید از وسایل حفاظت شنوایی استفاده کنند. مدت زمان مواجهه مجاز برای صدای با شدت 80 دسیبل، 8 ساعت می باشد و اگر شدت صدا تنها 3 دسیبل بیشتر شود این زمان 4 ساعت خواهد بود.
اگر به شما استفاده از وسیله ی حفاظت شنوایی پیشنهاد شده است برای موثر بودن آن، باید آن را به طور صحیح و همه مواقع حضور در محیط استفاده کنید.
محیط خود را بشناسید. میزان میانگین شدت نویزی را که در معرض آن هستد بدانید.
اگر درمحل کار شما ارزیابی سالانه شنوایی انجام میشود حتما در آن شرکت کنید.
اگر در مورد شنوایی خود نگران هستید به شنواییشناس خود جهت بررسی مراجعه کنید.
محافظت از شنوایی هنگام گوش دادن به موسیقی
سطح ولوم هدفون را زمانی که در یک محیط آرام هستید تنظیم کنید و وقتی در محیط پر سر و صدا قرار می گیرید آن را بلندتر نکنید.
اگر هنگام گوش دادن به موسیقی صدای افرادی را که در اطراف شما صحبت میکنند نمیشنوید صدای ولوم هدفون خود را کاهش دهید.
توجه کنید که چه مدت زمانی را به موسیقی با صدای بلند گوش میدهید. گوشهای شما بعد از یک مدتی به ولوم بالا عادت میکند بنابراین حتی وقتی شدت موسیقی برای شما آزاردهنده نیست شنوایی شما میتواند آسیب ببیند.
هرچه صدای موسیقی بلندتر باشد در مدت زمان کمتری به شنوایی شما آسیب میزند. اگر مدتی است که گوش شما وزوز میکند، احساس گرفتگی در گوش دارید یا گفته های اطرافیانتان را واضح نمیشنوید گوش دادن به موسیقی را متوقف کنید و شنوایی خود را چک کنید.
وسایل حفاظت شنوایی
Ear plug: این وسیله حفاظت شنوایی برای کاهش شدت صدا در مجرای گوش قرار داده می شود و با وجود کاهش شدت صوت شما میتوانید جزئیات صوت را به طور واضح بشنوید. یکی از مزایای ear plug این است که یک بار مصرف هستند بنابراین بهداشتی اند. به علاوه این Plugها را میتوان به فیلترهای مخصوص جهت استفاده در محیطهای مختلف مانند محل کار، مهمانیها و حتی موقع خواب مجهز کرد.
Ear muffs: این وسیله حفاظت شنوایی، دور گوش را توسط اسفنج یا بالشتکهای جاذب صدا درزگیری میکند.